Presja medialna a akceptacja ciała przez nastolatków
Dziewczęta czują silniejszą presję ze strony mediów do zmiany swojego kształtu ciała oraz bardziej są z niego niezadowolone w porównaniu z chłopcami. A jednak to mężczyźni, silniej niż kobiety, dążą do uzyskania wysportowanej sylwetki – wynika z badań przeprowadzonych przez studentki psychologii z katowickiego wydziału Uniwersytetu SWPS.
Patologia jedzenia wśród młodzieży
Statystki epidemiologiczne biją na alarm, ponieważ częstość występowania zaburzeń odżywiania wśród dzieci i młodzieży z roku na rok znacząco wzrasta. Badania naukowe wskazują, że istnieje wiele czynników ryzyka rozwoju patologii jedzenia. „W przeprowadzonych przez nas badaniach skupiłyśmy się na kilku z nich” – mówi Kamila Czepczor, współautorka badań. Przebadano 34 kobiety i 30 mężczyzn pomiędzy 17 a 19 rokiem życia. Celem była ewaluacja społeczno-kulturowych aspektów obrazu ciała oraz niezadowolenia z niego wyżej wymienionej grupie młodzieży. Ponadto, weryfikowano istnienie współzależności pomiędzy presją medialną dotyczącą zmiany sylwetki, internalizacją atletycznego ideału ciała, BMI a niezadowoleniem z ciała.
Dziewczęta czują silniejszą presję do zmiany ciała
„Do oszacowania poziomu niezadowolenia z ciała posłużyłyśmy się the Contour Drawing Rating Scale. Natomiast the Sociocultural Attitudes Towards Appearance Questionnaire 3 pozwolił nam na pomiar presji medialnej do zmiany sylwetki oraz internalizacji atletycznego ideału ciała” – wyjaśnia Katarzyna Kościska, jedna z autorek badania. Okazało się, że dziewczęta czują silniejszą presję ze strony mediów do zmiany swojego kształtu ciała oraz bardziej są z niego niezadowolone w porównaniu z chłopcami. A jednak okazuje się, że to mężczyźni, silniej niż kobiety, dążą do uzyskania wysportowanej (atletycznej) sylwetki. Z przeprowadzonych przez nas badań wynika, że w grupie kobiet występuje zależność pomiędzy niezadowoleniem z ciała a presją medialną – im wyższa dyssatysfakcja tym większa odczuwana presja do zmiany. Dodatkowo wraz ze wzrostem BMI zwiększa się poziom niezadowolenia z ciała, zarówno w grupie kobiet, jak i mężczyzn.
Profilaktyka i przeciwdziałanie stereotypom
Uzyskane wyniki wskazują, że w grupie późnej adolescencji z dużym nasileniem występują czynniki ryzyka zaburzeń odżywiania. Dlatego też, warto zastanowić się nad stworzeniem programów profilaktycznych przeciwdziałającym zaburzeniom odżywiania. Jednym z takim projektów jest warsztat „Szczupły = zdrowy???”, prowadzony przez autorki badań w ramach katowickiej Strefy Młodzieży.
Udział w tej konferencji to doskonała możliwość pogłębienia wiedzy z zakresu teorii
oraz terapii zaburzeń odżywiania i otyłości. To także miejsce, w którym można poznać nowe trendy w świecie nauki.
dr Anna Brytek-Matera, opiekun naukowy
O badaniach w międzynarodowym środowisku
The 23rd International Conference Eating Disorders, 2015, Alpbach, Tirol - to wydarzenie, podczas którego spotykają się specjaliści z różnych dziedzin, aby wspólnie eksplorować temat zaburzeń odżywiania i otyłości. Nasze studentki Kamila Czepczor oraz Katarzyna Kościcka miały możliwość zaprezentowania wyników swoich badań, wzięcia udziału w warsztatach prowadzonych przez znanych na całym świecie specjalistów z zakresu zaburzeń odżywiania (w tym roku jednym z gości honorowych była prof. Ulrike Schmidt) oraz uczestniczyć w panelach dyskusyjnych.