Jedzenie pod wpływem emocji
Ludzie, którzy są zestresowani, chętniej sięgają po wysokokaloryczne posiłki. Z kolei osoby o obniżonym nastroju nie stronią od słodkich przekąsek. Jedzenie służy więc nie tylko zaspokojeniu potrzeb fizjologicznych, lecz także emocjonalnych. Prof. Anna Brytek-Matera i mgr Kamila Czepczor, absolwentka naszej uczelni, w najnowszej książce „Jedzenie pod wpływem emocji” wyjaśniają, w jaki sposób jedzenie reguluje emocje i nastrój.
Emocjonalne jedzenie
Książka prof. Anny Brytek-Matery i mgr Kamilii Czepczor, specjalistek w dziedzinie psychologii jedzenia i obrazu ciała, przedstawia psychospołeczne aspekty jedzenia pod wpływem emocji.
Lektura książki daje pełen przegląd najnowszych badań z zakresu jedzenia emocjonalnego, w tym także badań własnych autorek. Książka wpisuje się we współczesny dyskurs naukowy, w którym podkreśla się rolę emocji w kształtowaniu nawyków, postaw i zachowań żywieniowych oraz ich znaczenie w rozwoju zaburzeń odżywiania, nadwagi i otyłości.
Autorki dowodzą, jak istotne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka jest doświadczanie i radzenie sobie z własnymi emocjami, zwłaszcza w kontekście jedzenia. Tym bardziej, że w dobie nadmiernej konsumpcji ludzie często wykazują skłonność do „zajadania” negatywnych emocji.
Z recenzji prof. nadzw. dr hab. Alicji Głębockiej
(...) Źródła bibliograficzne, na które powołują się Autorzy, świadczą o doskonałej orientacji w literaturze przedmiotu. Z pewnością w pracy znalazły się wszystkie najbardziej znaczące koncepcje i teorie psychologiczne nawiązujące do relacji: emocje – jedzenie. Ponadto wiele jest opisów badań oraz przytaczanych danych statystycznych, które wskazują na to, że Autorzy z wielką starannością, rozwagą i obiektywizmem starają się prezentować poszczególne zagadnienia. To niewątpliwie wielka zaleta tego opracowania – jej wybitnie naukowy charakter. Opracowania, w którym formowane wnioski mają swoje teoretyczne i empiryczne uzasadnienie. (...) Książka jest niezwykle potrzebnym społecznie i cennym naukowo opracowaniem, którego publikacja przyczyni się do lepszego zrozumienia mechanizmów ludzkich zachowań.
Publikacja ukazała się nakładem Wydawnictwa Difin
książka na stronie wydawnictwa »
O autorkach
dr hab. Anna Brytek-Matera, prof. Uniwersytetu SWPS
Psycholog, terapeuta poznawczo-behawioralny. Wykładała w Université Paul Verlaine-Metz oraz Université de Nantes. Odbyła staże naukowe w Lausanne University Hospital, University of Leuven oraz Luxembourg Institute of Health. Od wielu lat aktywnie współpracuje z zagranicznymi placówkami naukowymi i klinicznymi. Członek rady redakcyjnej czasopisma „Eating and Weight Disorders – Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity”. Autorka licznych prac z obszaru psychologii jedzenia, głównie zaburzeń odżywiania oraz zachowań ortorektycznych.
mgr Kamila Czepczor
Doktorantka Interdyscyplinarnych Studiów Doktoranckich Uniwersytetu SWPS. Psycholog. Autorka publikacji naukowych na temat obrazu ciała. Aktywnie uczestniczy w konferencjach naukowych o zasięgu międzynarodowym i krajowym. Popularyzuje naukę, prowadząc liczne warsztaty dla dzieci oraz młodzieży. Współautorka bloga www.wokol-ciala.parkpsychologii.pl.