Policy Evaluation Network (PEN)Effectiveness of existing policies for lifestyle interventions
projekt naukowy
Effectiveness of existing policies for lifestyle interventions
Policy Evaluation Network (PEN)
Okres realizacji projektu: luty 2019 – styczeń 2022
W latach 1970. Finlandia prowadziła w niechlubnym rankingu krajów o najwyższym wskaźniku niezdrowego trybu życia. Finowie palili na potęgę, nie jedli warzyw, uważając je za dobre dla królików, i mało się ruszali. W 1972 roku państwo wprowadziło politykę promującą zmianę trybu życia obejmującą nagrody za rzucanie palenia, między-municypalne konkursy na obniżenie cholesterolu, budowę publicznych obiektów sportowych dostępnych dla każdego oraz recepty wydawane przez lekarzy nie na lekarstwa, a raczej na pływanie czy uczestniczenie w grach zespołowych. Dziś mieszkańcy Finlandii, należą do najzdrowszych mieszkańców Europy. Co powoduje, że Finlandii udało się to, czego inne kraje nie mogą osiągnąć w tym zakresie? Naukowcy z Uniwersytetu SWPS zbadają, jaka jest efektywność polityk służących zmianie stylu życia w Europie. Kierownikiem polskiego zespołu realizującego projekt jest prof. dr hab. Aleksandra Łuszczyńska.
Cele projektu
Implementacja odpowiednich interwencji politycznych promujących zdrową dietę i aktywność fizyczną oraz redukcję zachowań siedzących, prowadzonych w Europie oraz ocena ich skuteczności może znacząco wpłynąć na stan zdrowia i dobrostan całej populacji. Ponieważ brak jest systematycznych badań nad oceną skuteczności interwencji politycznych, niniejszy projekt ma na celu poszerzenie wiedzy w tym zakresie. W projekt będzie zaangażowanych 28 instytucji badawczych z 6 krajów. Wynikiem będzie wyłonienie i omówienie najlepszych polityk, mających na celu długoterminowe i zintegrowane zmiany w diecie i aktywności fizycznej w populacji. Celem PEN jest również wstępne przygotowanie zasad monitorowania systemów politycznych w Europie i pogłębienie wiedzy na temat metod badania i oceny wpływu danej polityki.
Do głównych zadań zespołu CARE-BEH należą: adaptacja kulturowa Food-EPI - indeksu polityk żywnościowych dla Polski i Europy; opracowanie publikacji zawierających systematyczne przeglądy modeli teoretycznych opisujących procesy implementacji polityk, a także systematyczne przeglądy badań opisujących bariery oraz czynniki ułatwiające implementację polityk.
Projekt międzynarodowy finansowany w ramach konkursu „ERA-HDHL Joint Funding Action, Effectiveness of existing policies for lifestyle interventions – Policy Evaluation Network (PEN)”.
Centrum badawcze realizujące projekt: CARE-BEH Centrum Badań Stosowanych nad Zachowaniami Zdrowotnymi i Zdrowiem (http://www.care-beh.eu/).
Naszym celem jest systematyczne zidentyfikowanie przykładów dobrych polityk służących podnoszeniu aktywności fizycznej, stosowaniu zdrowej diety i ograniczaniu zachowań siedzących w Europie. Na tej podstawie określimy wzorce i punkty odniesienia dla takich polityk oraz stworzymy narzędzia ułatwiające ich ocenę.
Użyteczność wyników
PEN dostarczy wiedzy na temat tego, jak tworzyć i implementować polityki oparte o badania naukowe, które mogą służyć promocji zdrowia, niezależnie od struktury grupy docelowej w zakresie kultury, sytuacji społeczno-ekonomicznej czy demograficznej. Szczególna uwaga poświęcona będzie grupom wykluczanym społecznie. Taka wiedza uzyskana w oparciu o solidne dowody naukowe, pozwoli skutecznie polepszać zdrowie Europejczyków.
Skład konsorcjum
- University College Cork, Cork, Irlandia
- Śląski Uniwersytet Medyczny, Katowice, Polska
- University College Dublin, Dublin, Irlandia
- Vrije Universiteit, Amsterdam, Holandia
- VU University Medical Center, Amsterdam, Holandia
- Erasmus Medical Center Rotterdam, Rotterdam, Holandia
- Oslo and Akershus University College, Oslo, Norwegia
- University of Bologna, Bologna, Włochy
- Academic Medical Center, University of Amsterdam, Holandia
- Ludwig-Maximilians-Universität München, Munich, Niemcy
Helmholtz Zentrum München, Munich, Niemcy - Politechnika Gdańska, Gdańsk, Polska
- Grenoble Applied Economics Laboratory, French National Institute of Agricultural Research, Grenoble, Francja
- SWPS Uniwersytet Humanistycznospołeczny, Warszawa, Polska (PEN-044)
- Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań, Polska
- German Cancer Research Center, Heidelberg, Niemcy
- Università Cattolica del Sacro Cuore, Milan, Włochy
- University of Limerick, Limerick, Irlandia
- Medical Center - University of Freiburg, Freiburg, Niemcy
- Friedrich‐Alexander University, Institute of Sport Science and Sport, Erlangen, Niemcy
- University of Oslo, Institute of Basic Medical Sciences, Oslo, Norwegia
- University of Ulm, Division of Sport and Rehabilitation Medicine, Ulm, Niemcy
- Robert Koch Institute, Berlin, Niemcy
- Johannes Gutenberg University Mainz, Mainz, Niemcy
- Leibniz Institute for Prevention Research and Epidemiology – BIPS, Bremen, Niemcy
- Alimentation et Sciences Sociales, Ivry-Sur-Seine, Francja
- Faculty of Geosciences, Utrecht University, Utrecht, Holandia
- University of Auckland, Auckland, Nowa Zelandia
Zespół badawczy
Główni wykonawcy