dr hab.
Katarzyna Zabłocka-Słowińska
Profil zawodowy
Absolwentka Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego i Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. W 2011 r. uzyskała tytuł doktora nauk farmaceutycznych, a w 2019 – tytuł dr habilitowanego nauk w
dyscyplinie nauki farmaceutyczne. W 2021 roku ukończyła szkolenie organizowane przez Monash University in Australia „The Low Fodmap diet for IBS”. W swojej pracy naukowej i badawczej skupia się na wpływie czynników żywieniowych na ryzyko rozwoju i przebieg chorób niezakaźnych, m.in. chorób onkologicznych, schorzeń związanych z zaburzoną gospodarką węglowodanową, lipidową i statusem redoks. Będąc Członkinią Komitetu Nauk o Żywieniu Człowieka przy Polskiej Akademii Nauk współtworzyła rekomendacje dotyczące zasad żywienia dzieci w wieku poniemowlęcym. W praktyce doradczyni żywieniowej, którą prowadzi od kilkunastu lat wspiera osoby z chorobami niezakaźnymi, w tym z otyłością, cukrzycą typu 2, niealkoholowym stłuszczeniem wątroby, zespołem policystycznych jajników, a także pacjentów onkologicznych. Ukończyła liczne kursy i szkolenia z zakresu psychologii odżywiania. Wiedzę tę wykorzystuje przy wspieraniu osób z zaburzeniami odżywiania: anoreksją, bulimią, napadowym objadaniem się.