O studiach
Celem studiów jest zwiększenie kompetencji zawodowych słuchaczy w takich obszarach, jak: psychologia jedzenia i odchudzania, zaburzenia odżywiania, żywienie w wybranych jednostkach chorobowych, edukacja żywieniowa i aktywność fizyczna.
Pokazujemy możliwości wykorzystania elementów terapii poznawczo-behawioralnej w kształtowaniu zachowań zdrowotnych oraz udzielaniu pomocy psychologicznej w obszarze psychodietetyki, wśród dzieci, młodzieży i dorosłych.
Kierunek bazuje na interdyscyplinarnym podejściu do rozumienia procesu zmiany zachowań zdrowotnych. Zdobyta wiedza i umiejętności umożliwiają efektywniejszą pracę z pacjentami/klientami, jak również sprawną współpracę z innymi specjalistami.
Więcej informacji o studiach
Podczas warsztatów słuchacze uczą się, jak efektywnie komunikować się z pacjentem/klientem, który ma zaburzenia jedzenia, takie jak otyłość, bulimia, anoreksja, napady objadania się, bigoreksja, ortoreksja czy pica. Zdobywają podstawową wiedzę z obszarów dietetyki, psychologii i aktywności fizycznej.
Wiedza, umiejętności i kompetencje uzyskane podczas studiów pozwolą na zwiększenie skuteczności działania w obszarze pracy zawodowej słuchaczy oraz pozwolą na świadomą i efektywną pracę z pacjentami. Czytaj więcej
dr Angelika Staszewska
Kierowniczka merytoryczna studiów
Celem studiów jest rozwój kompetencji zawodowych słuchaczy, odpowiadających potrzebom społecznym w zakresie psychologii jedzenia i odchudzania, zaburzeń odżywiania, nadwagi i otyłości, żywienia w wybranych jednostkach chorobowych, edukacji żywieniowej, aktywności fizycznej oraz kształtowania i modyfikacji nawyków żywieniowych wśród pacjentów (dzieci, młodzieży, osób dorosłych). Podczas realizacji studiów zwracamy również szczególną uwagę na potrzebę współpracy specjalistów w wielozadaniowych zespołach, np. w zakresie diagnozy i leczenia zaburzeń odżywiania (zajęcia w ramach modułu dotyczącego tego obszaru współprowadzone są przez psychologa, lekarza psychiatrę i dietetyka – specjalistów w pracy z pacjentami z zaburzeniami odżywiania). Wiedza, umiejętności i kompetencje uzyskane podczas studiów pozwolą na zwiększenie skuteczności działania w obszarze pracy zawodowej słuchaczy oraz pozwolą na świadomą i efektywną pracę z pacjentami. Zajęcia realizowane są w formie warsztatów, ćwiczeń i wykładów. Kadra prowadzących to doświadczeni wykładowcy, praktycy i specjaliści, m.in. z zakresu psychologii jedzenia i odchudzania, żywienia w wybranych jednostkach chorobowych oraz aktywności fizycznej.
Kierowniczka merytoryczna studiów
Czy to studia dla ciebie?
Zapraszamy osoby, które wykorzystają wiedzę z zakresu dietetyki i psychologii w pracy zawodowej i chcą wspierać pacjentów w ich terapii.
O przyjęcie na studia mogą ubiegać się również absolwenci innych kierunków niż psychologia, medycyna, pielęgniarstwo, pedagogika, fizjoterapia, technologia żywności czy zdrowie publiczne, pod warunkiem uzyskania pozytywnego wyniku rozmowy kwalifikacyjnej przeprowadzonej przez kierownika studiów.
Studia kierowane są m.in. do:
- dietetyków,
- psychologów,
- psychoterapeutów,
- lekarzy,
- promotorów zdrowia,
- pielęgniarek,
- pedagogów,
- nauczycieli,
- technologów żywności,
- fizjoterapeutów.
Dlaczego warto?
- Zdobędziesz pogłębioną wiedzę z zakresu psychologii jedzenia, zaburzeń odżywiania, dietetyki, edukacji żywieniowej, aktywności fizycznej, żywienia człowieka zdrowego i chorego, prawa medycznego oraz etyki.
- Poznasz techniki diagnozy i interwencji w zakresie nadwagi i otyłości oraz rodzaje terapii zaburzeń odżywiania.
- Podczas zajęć warsztatowych zdobędziesz praktyczne umiejętności interpretowania zachowań i motywów człowieka, które ułatwią efektywną pracę z pacjentem.
- Zdobędziesz umiejętność oceniania zjawisk społecznych obejmujących problemy psychologiczne, pomocowe i terapeutyczne w zakresie żywienia.
- Nauczysz się projektować i oceniać programy żywieniowe w wysiłku fizycznym i sporcie.
- Będziesz mieć kontakt z wybitnymi specjalistami w dziedzinie psychodietetyki w kraju
Program studiów
Blok tematyczny
Psychologia jedzenia
Psychologia jedzenia i odchudzania (16 godz.)
Praktyczne aspekty pracy z pacjentami odchudzającymi się – psychologiczne studia przypadków (12 godz.)
Praca z pacjentem nad zmianą nawyków żywieniowych z elementami terapii poznawczo-behawioralnej (16 godz.)
Dialog motywujący w pracy z pacjentem (8 godz.)
Stres i jego wpływ na zdrowie somatyczne i psychiczne (8 godz.)
Umiejętności pracy z grupą (6 godz.)
Jedzenie emocjonalne (8 godz.)
Nadwaga i otyłość – interwencje psychologiczne (8 godz.)
Uzależnienia behawioralne (6 godz.)
Blok tematyczny
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia odżywiania – wprowadzenie (4 godz.)
Obraz kliniczny i diagnoza zaburzeń odżywiania (4 godz.)
Praktyczne aspekty pracy z pacjentem z zaburzeniami odżywiania (12 godz.)
Blok tematyczny
Dietetyka
Podstawy żywienia – mody żywieniowe vs. dietetyka oparta na faktach (4 godz.)
Żywienie człowieka w wybranych jednostkach chorobowych – studia przypadków (20 godz.)
Odchudzanie – interwencje dietetyczne (8 godz.)
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych (4 godz.)
Interakcje leków z żywnością (4 godz.)
Blok tematyczny
Edukacja żywieniowa
Edukacja żywieniowa (8 godz.)
Praca z dzieckiem nad kształtowaniem prawidłowych nawyków żywieniowych (4 godz.)
Blok tematyczny
Aktywność fizyczna
Aktywność fizyczna w profilaktyce i terapii chorób (8 godz.)
Psychologia sportu – motywowanie do aktywności fizycznej (4 godz.)
Żywienie w wysiłku fizycznym i sporcie (4 godz.)
Blok tematyczny
Prawo medyczne
Wybrane aspekty prawne konsultacji psychodietycznych (4 godz.)
Organizacja nauki
Studia trwają dwa semestry i obejmują 180 godzin dydaktycznych zajęć realizowanych w formie warsztatów, ćwiczeń i wykładów. Zjazdy odbywają się w weekendy, średnio raz w miesiącu. Zajęcia są realizowane w trakcie 12-13 zjazdów przez 9 miesięcy.
Hybrydowa forma studiów oznacza, że 9-10 zjazdów realizowane jest online, a pozostałe odbywają się stacjonarnie. Nie ma możliwości łączenia tych form.
Zajęcia stacjonarne odbywają się w siedzibie Uniwersytetu SWPS lub w innym budynku wynajmowanym przez uczelnię.
Z ważnych przyczyn Centrum Studiów Podyplomowych i Szkoleń może dokonać zmian w programie, kadrze i formie studiów.
Warunki zaliczenia
- Minimum 80% obecności na zajęciach
- Pozytywne zaliczenie testu wiedzy
- Projekt zaliczeniowy – praca + prezentacja na wybrany temat
Dokument ukończenia studiów
Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych na Uniwersytecie SWPS.
Kadra
Kadra prowadzących to doświadczeni wykładowcy, praktycy i specjaliści, m.in. z zakresu psychologii jedzenia i odchudzania, żywienia w wybranych jednostkach chorobowych oraz aktywności fizycznej.
-
drAngelika Staszewskadrdoktor nauk o zdrowiu, wykładowca akademicki, specjalistka w zakresie psychodietetyki i promocji zdrowia
Kierowniczka merytoryczna kierunku
-
drAnna Januszewiczdrpsycholog, specjalista psychodietetyki, naukowo zajmuje się mechanizmami kontroli zachowania
-
drAngelika Kargulewiczdrdietetyk kliniczny, doktor nauk medycznych, wykładowca, redaktor prowadząca czasopisma Food Forum
-
drMaciej Skibińskidrpsycholog, doktor nauk medycznych, psychoterapeuta poznawczo – behawioralny, certyfikowany terapeuta, superwizor i trener Programu Simontona, terapeuta i trener Racjonalnej Terapii Zachowania
Rekrutacja
Zasady rekrutacji
O przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń. Wypełnienie formularza rekrutacyjnego nie jest jednoznaczne z zakwalifikowaniem się na dany kierunek. Zastrzegamy sobie możliwość zaproszenia kandydata na rozmowę rekrutacyjną.
W przypadku niewystarczającej liczby zgłoszeń uczelnia może podjąć decyzję o nieuruchomieniu kierunku.
- Wypełnij internetowy formularz zgłoszeniowy
- Załącz odpowiednie dokumenty
- Dokonaj opłaty rekrutacyjnej
- Rozpocznij studiowanie
Wypełnij internetowy formularz zgłoszeniowy
Na studia zapisujesz się online.
Po kliknięciu przycisku „Aplikuj” zostaniesz przekierowany do formularza zgłoszeniowego.
Nasz system poprowadzi Cię przez cały proces rekrutacji.
Przygotuj:
- Skan dyplomu ukończenia studiów wyższych
Załącz odpowiednie dokumenty
W trakcie wypełniania formularza załączasz skan/zdjęcie dyplomu ukończenia studiów wyższych.
Pamiętaj!
- Dokumenty powinny mieć format JPG/PDF.
- Wszystkie skany/zdjęcia muszą być czytelne
Dokonaj opłaty rekrutacyjnej
Opłatę wnosisz za pośrednictwem platformy PayU podczas wypełniania formularza rekrutacyjnego.
Uwaga!
- Studenci i absolwenci Uniwersytetu SWPS są zwolnieni z opłaty rekrutacyjnej.
Rozpocznij studiowanie
Na adres mailowy podany w formularzu dostaniesz powiadomienie o statusie Twojej aplikacji. O przyjęciu na studia poinformujemy Cię w osobnym mailu, a informacje dotyczące pierwszego zjazdu wyślemy na 7 dni przed rozpoczęciem nauki.
Pamiętaj!
- Liczba miejsc jest ograniczona
- O przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń.
Opłaty
Opłata rekrutacyjna: 300 PLN
Studenci i absolwenci Uniwersytetu SWPS są zwolnieni z opłaty rekrutacyjnej.
Opłata za rok studiów (2024-2025)
Wysokość raty | Łączny koszt studiów | |
---|---|---|
Zapłać w 10 ratach | 780 PLN | 7 800 PLN |
Zapłać w 2 ratach | 3 650 PLN | 7 300 PLN |
Zapłać w 1 racie | 6 900 PLN | 6 900 PLN |
Słuchacze wpłacają czesne na na indywidualne subkonta podane w Wirtualnej Uczelni. Termin płatności 1. raty upływa 5 października dla studiów rozpoczynających się jesienią oraz 5 marca dla studiów rozpoczynających się wiosną.
Na 2 tygodnie przed rozpoczęciem nauki każdy słuchacz otrzyma drogą elektroniczną informacje dotyczące pierwszego zjazdu.